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PQ 40744/19 * To ask the Minister for Health if he will consider purchasing an
upright MRI scanner here and failing that if he will allow patients in need of an
upright MRI scan to travel to the UK and reclaim the full cost under the treatment
abroad scheme which currently does not cover it as it is only available in a private
clinic in the UK; and if he will make a statement on the matter.

Dear Deputy Boyd-Barrett,

The Health Service Executive has been requested to reply directly to you in the
context of the above Parliamentary Question, which you submitted to the Minister for
Health for response.

The National Clinical Programme for Radiology has advised in relation to upright or
stand-up MRI machines that its clinical application is:

(1) For claustrophobic patients;
(2) For imaging in the physiological position, or in the position that provokes the
patient’'s symptoms.

However, | am further advised that:

1) Claustrophobic patients can be catered for in other ways, e.g.

* In conventional MRI scanners with pharmaceutical assistance (i.e. sedation):
this is the first method employed in the majority of hospitals in Ireland; if this method
fails then the patient can be referred to a facility with one of the following types of

scanner:
* In short bore scanners (where the patient’'s head is not enclosed in the

tunnel),
* In wide bore scanners (where there is more space for the patient’'s head

inside the tunnel), in open-ring magnets.

There are several short-bore and wide-bore scanners in Ireland.



2) Upright or stand up MRI machines are useful for imaging in the physiological
position, or in the position that provokes the patient's symptoms However,
these scanners are less useful for many of the more frequently performed
types of MRI examinations (e.g. head/brain, peripheral joints, abdomen,
pelvis, cardiac).

There is not a high level of demand for these types of MRI examinations from
referring Clinicians. They are more expensive than conventional scanners and at the
moment they probably do not represent good value for money for the Irish public
healthcare system.

The National Clinical Programme for Radiology would not recommend the allocation
of funding for these types of MRI scanners at the current time. That position will be
subject to review as technology improves.

In relation to whether patients in need of an upright MRI scan can travel to the UK
and claim back the cost of the scan, the Treatment Abroad Scheme (TAS) have
advised as follows:

The basis for TAS is EU Regulation 883/2004 and this EU Regulation covers, among
other matters, the mutual use of Member State's healthcare for 'insured' EU workers,
their dependents and pensioners across the EU, to assist their 'free movement'
within the Union. As such this means the 'public' healthcare provided in a Member
State which the workers social insurance contributions entitle them to. The scheme
is operated in all Member States of the EU in this way. This means that in order to
access the public healthcare system of another Member State using TAS a person
resident here is required to be in the Irish public health system.

This requirement to be in the public health system is an EU obligation arising from
Regulation 883/2004. Therefore the TAS may only cover access to healthcare in the
public healthcare system of another EU/EEA country or Switzerland, access to
private healthcare is not provided for in the legislation.

However, in 2013 the EU introduced the Cross Border Directive. The CBD allows
public patients in Ireland access necessary care in either the public or private sector
in the EU or EEA countries. The patient pays for the treatment upfront and is
reimbursed at the cost of the treatment in Ireland. MRIs are outpatient attendances
therefore the reimbursement rate would be €130.

| trust this is of assistance.

Yours sincerely,
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Carol lvory
General Manager, Acute Operations



