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05 March 2020 
 
Deputy Shortall  
Dáil Eireann  
Leinster House  
Kildare Street  
Dublin 2 
 
Ref: PQ Ref 3206/20 
“To ask the Minister for Health the number of consultants here operating under the 1997 category II 

contract; and the ratio of public to private patients allowed under this contract”. 
 
Dear Deputy Shortall  
 
The Health Service Executive has been requested to reply directly to you in the context of the above 
Parliamentary Question, which you submitted to the Minister for Health for response. I have 
examined the matter and the following outlines the position. 
 
National Doctors Training and Planning (NDTP) Response 
The data below is extracted from DIME (Doctors Integrated Management E-system) as at 05/02/20.  
The Consultants Module within DIME produces an electronic post record created by the Consultants 
Division for every consultant post which is approved by the Consultant Applications Advisory 
Committee (CAAC).  Sites are then able to assign consultants to their respective posts. DIME is 
dependent on clinical sites inputting details on their consultant workforce. Currently there is an 
estimated 98% compliance rate and therefore there may be variances and gaps in the data supplied 
to that held within clinical sites.   
 
There are currently 139 Consultants in CAAC approved consultant posts that hold the 1997 Category 
II consultant contract. The number of consultants employed refers to posts currently filled 
regardless of tenure, both permanent & locum.  
 
The ratio of public to private patients under this contract varies by clinical site but is defined by the 
Department of Health.  The details are outlined in the Department of Health Circular “Holders of 
Consultant Contract 1997 – Measurement of on-site Private Practice”, dated 25 June 2019, which 
can be found at: 

 
https://www.hse.ie/eng/staff/resources/hr-circulars/hr-circular-014-2019-re-holders-of-
consultant-contract-1997-%E2%80%93-measurement-of-on-site-private-practice.pdf 
 
Yours sincerely 

 
 
Eddie Staddon 
General Manager 
National Doctors Training and Planning   
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