
 

      

 

 

 

  

 
   
  

 
 
 
 
 
Holly Cairns, T.D. 
Dáil Éireann, 
Leinster House, 
Kildare Street, 
Dublin 2. 
 
7th March 2022 
 
PQ: 10122/22 
 

 

To ask the Minister for Health his definition of patient specific arrangement; the criteria 
used and the way that an individual patient's needs are assessed; and if he will make a 
statement on the matter. -Holly Cairns 

 
 
Dear Deputy Cairns, 
 
The Health Service Executive has been requested to reply directly to you in the context of 
the above Parliamentary Question (Reference 10122/22), which you submitted to the 
Minister for Health for response. 
 
Under the Health (Pricing and Supply of Medical Goods) Act, Section 20 (Conditional supply 
of listed items), the HSE may attach conditions to the supply or reimbursement, under 
section 59 of the Act of 1970, of listed items in the interests of one or more of the following: 
(a)        Patient safety; 
(b)        Cost-effectiveness; 
(c)        Maximising appropriate use of the listed items concerned; 
(d)        Appropriately applying the resources available to the executive 
 
Examples of patient specific arrangements are available on the HSE Medicines Management 
Programme section of the website at www.hse.ie/yourmedicines (Managed Access 
Protocols). 
 
Yours sincerely,  
 

 
Suzanne Doyle 
Primary Care Eligibility & Reimbursement Service 

Primary Care Reimbursement Service 

Exit 5, M50, North Road, Finglas, Dublin 11, D11 XKF3 

Tel:  01- 8647100 

 

Seirbhís Aisíoca Príomhchúraim 

Bealach amach 5 an M50, Án Bóthar Thuaidh, Fionnghlas, Baile Átha Cliath 11, D11 XKF3 

Guthán: 01 8647100 

 

 
 
 
 

 

 

http://www.hse.ie/yourmedicines

