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PQ 17746/25*To ask the Minister for Health further to Parliamentary Question 
No. 1837 of 19 March 2025, to define the phrases in disposal and retained 
assets; and if she will make a statement on the matter. -Claire Kerrane 
 
PQ 17747/25*To ask the Minister for Health further to Parliamentary Question 
No. 1837 of 19 March 2025, to clarify the way in which the HSE distinguishes 
between domestic and non-domestic facilities; and if she will make a 
statement on the matter. -Claire Kerrane 
 
 

Dear Deputy Kerrane,  
 
The Health Service Executive has been requested to reply directly to you in the 
context of the above Parliamentary Question, which you submitted to the Minister for 
Health for response. 
  
I propose to address both Parliamentary Questions with this one response.  
 
In Disposal: These properties are surplus to the HSE’s requirement and are in 
various stages of disposal in line with the HSE’s Property Protocol.  A property in 
disposal can encompass a number of phases whilst adhering to relevant circulars 
and protocols:  
 

Transfer or Share with another public body 
Step 1: Where a surplus property is located in an urban area with a 
population of over 10,000 people, it is offered to the Land Development 
Agency in line with Section 53 of the LDA Act.  
Step 2: The property is offered to all State Stakeholders via the OPW State 
Property Register (PMRV) in line with the Department of Public Expenditure, 
NDP Delivery and Reform Circular 11/15 (Protocols for the Transfer and 
Sharing of the State Property Assets)  
 
Disposal on the Open Market  
Where no State Stakeholder has expressed an interest the property is 
disposed of on the open market in line with HSE Property Protocol.  
 
 



Retained Assets: Properties that are vacant and have been retained for varying 
reasons. Decisions, informed by Service Management are based on an 
understanding of current or future healthcare service needs in the relevant area. A 
building may be vacated by one service with a view to refurbishment for an 
alternative use, or a property may be maintained for future service expansion at a 
specific location for demographic or service requirements. The vast majority of 
properties are located on large, occupied and live healthcare campuses so therefore 
cannot be disposed off.  

With regards to the previous response issued to your Parliamentary Question No. 
1837 of 19th March 2025 (responded to on 02nd April as PQ 12320-25 & 12321-25), 
the HSE was asked to provide the number of HSE-owned “houses” that are currently 
vacant, by county. The data provided in that response related specifically to “houses” 
which had been in use by the HSE as Residential/Domestic properties. That is 
distinct from “house” type structures which the HSE may have used as a Health 
Centre, office accommodation etc.  

I trust the above clarifies this matter. 

Yours sincerely 

Micheál Conneely 
Interim National Director 
Capital & Estates 


