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Circular 012/25 
 
 
Dear Pharmacist, 

 
As you are aware, the Minister for Health signed the Commencement Order for the Health (Pricing and 
Supply of Medical Goods) Act 2013 on 24 June 2013. In compliance with the legislation, please find set 
out below the reference prices effective 1st October 2025 for the groups of interchangeable medicinal 
products listed: 

Product Group Price Per 28* Price Per Tablet 

Fingolimod Caps 0.5 mg. IC0161-040-001 €615.06 €21.97 

*Pro rata prices will apply for different pack sizes as appropriate 

From 1st October 2025, the HSE will reimburse the notified reference price for the relevant 
interchangeable products detailed above unless informed by the pharmacist that the prescriber has 
stated ‘Do Not Substitute’ on any prescription presented for dispensing for any of the products in 
interchangeable groups.  
 
Under the Health (Pricing and Supply of Medical Goods) Act 2013, an interchangeable medicinal 
product should only be exempted from substitution for a patient when the prescriber is satisfied that 
there are clinical reasons for the exemption. 
 
Where a product is prescribed that is within one of the groups of interchangeable medicinal products, 
having completed the dispensing function, pharmacists are asked to record how the medical 
practitioner has prescribed by confirming one of the following: 

 
a) INN Prescribed 
b) Branded Generic Prescribed 
c) Proprietary Prescribed 
d) ‘Do Not Substitute’ invoked 
 
If a patient presents with a valid paper or Healthmail prescription (including a High Tech Prescription 
Form), ‘Do Not Substitute’ must be stated clearly on the prescription by the prescriber against the 
particular product. It is important for the pharmacy to ensure that a copy of the prescription is retained 
and made available to the PCRS as necessary for audit/review to validate any claim for extra costs 
arising. 
 

 
Yours faithfully, 
 

 
 
Shaun Flanagan, 
Primary Care Reimbursement & Eligibility. 


