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Circular No 021/13       1 October 2013 

 

Dear Pharmacist, 

 

On 24 June 2013, the Minister for Health signed the Commencement Order for the Health 

(Pricing and Supply of Medical Goods) Act 2013. In line with the new legislation, reference 

price reimbursement will commence in respect of claims for interchangeable Atorvastatin 

products dispensed by Community Pharmacists from 1 November 2013 and submitted to the 

HSE in December 2013. 

 

Below are the reference prices for the first four groups of interchangeable medicinal products 

published by the Irish Medicines Board (IMB) on 7 August 2013.  

 

Strength Price per 28 tabs Price per tab Price per 30 tabs Price per 100 tabs 

10mg €3.47 €0.1239 €3.72 €12.39 

20mg €5.46 €0.1950 €5.85 €19.50 

40mg €9.14 €0.3264 €9.79 €32.64 

80mg €10.53 €0.3761 €11.28 €37.61 

 

 

From 1 November 2013, the HSE will reimburse the notified reference price for the relevant 

interchangeable products unless informed by the Pharmacist that the GP has stated ‘Do not 

substitute’ (Clinical Exemption) in his/her own handwriting on any prescription presented for 

dispensing for any of the products in the interchangeable groups. The HSE has agreed with the 

IPU and your software vendors the mechanics for how this information is delivered to the HSE. 

 

Where a product is prescribed that is within one of the groups of interchangeable medicinal 

products, having completed the dispensing function, Pharmacists are asked to notify the HSE 

how the Medical Practitioner has prescribed by confirming one of the following: 

 

a) INN Prescribed 

b) Branded Generic Prescribed 

c) Proprietary Prescribed 

d) ‘Do Not Substitute’ written by the Prescriber. 

 

If a patient presents a Non GMS prescription where the prescriber has written ‘Do Not 

Substitute’ (Clinical Exemption) it is important for the pharmacy to ensure that a photocopy is 

retained so it can be made available to the PCRS as necessary to validate any claim for extra 

costs arising.  

 

 

 



The HSE has developed patient information leaflets which will be circulated prior to the end of 

October 2013, which we anticipate will assist patients in understanding generic substitution and 

reference pricing. The HSE asks for your cooperation in providing these to your patients when 

they are prescribed one of the products within the interchangeable groups previously published 

by the IMB. 

 

Your cooperation in ensuring a smooth transition for patients is requested.  

 

Yours faithfully, 

 
Patrick Burke 

Primary Care Reimbursement Service 



Appendix – Frequently Asked Questions 

 

Q. What will I be paid? 

A. You will be paid the notified reference price unless you provide the information in the agreed 

manner that the GP has written ‘Do Not Substitute’. 

 

Q  What happens if I cannot buy the product at the HSE price?  

A. It is clear from existing intelligence in the market place that the price point determined by the 

HSE enables product to be procured at a reference price. 

 

Q. What happens when the patient will not accept a generic substitution?  

A. Where the patient will not accept a generic substitution, they are required to pay the 

difference between the reference price and the price of the medicine they want, unless the 

prescriber has invoked the clinical exemption and written ‘Do Not Substitute’. 

 

Q. How often can I expect interchangeable groups to be published? 

A. The Department of Health has determined a list of priority medicines for interchangeability 

status, which the IMB is assessing and they expect to complete their assessment of these 

medicines by May 2014. Further information can be found on the IMB website at:  

http://www.imb.ie/EN/Human-Medicines/Generic-and-Interchangeable-Medicines.aspx 

 

Q. How long will it be between publication of groups of interchangeable medicinal products and 

determination of further reference prices? 

A. It will be at least two months to satisfy the requirements of consultation and notification 

outlined in the legislation. 

 

Q. What do I do if a GP requisitions Lipitor in Dispensing Doctor Stock Orders? 

 A. Only interchangeable products that are at the reference price can be supplied on Dispensing 

Doctor Stock Orders. Where the GP does not wish the patient to use a generic product, and the 

proprietary product cannot be procured at the reference price, a prescription should be written 

and provided to the patient to present in a pharmacy. The prescriber must invoke the clinical 

exemption and write ‘Do Not Substitute’. 

 

Q Can ‘Do Not Substitute’ be written on GMS repeat prescriptions?  

A. Yes. Where the GP intends to invoke ‘Do Not Substitute’ for a GMS patient on long term 

medication, it should be written on the top copy of the three month prescription. The Pharmacist 

confirmation that ‘Do Not Substitute’ has been invoked will have to be provided at each 

dispensing.  

 

Q Does reference pricing / Generic Substitution apply to Registered Nurse Practitioners? 

A. Yes.   

 
 

http://www.imb.ie/EN/Human-Medicines/Generic-and-Interchangeable-Medicines.aspx

