
 

Checklist for implementing the Public Only Consultant 

Contract 2023 for existing Consultants 

 

Employee Details 

Name  

Location (s)  

Job Title  

Start of New Contract 
Date  

 

Personnel Number  

 
Checklist  Yes No 

Has the consultant contacted his/her 
Medical Workforce Manager to 
discuss POCC23 and address any 
queries they have? 

  

Has the consultant indicated his/her 
agreement to transition to the 
POCC23 to their Medical Workforce 
Manager? 

  

Has the consultant agreed a revised 
Work Plan with his/her Clinical 
Director? 

   

Following agreement on a revised 
Work Plan, has a commencement 
date been agreed?  
 
This will be the date on which the new 
contract takes effect for the consultant. 

  

Please enter the agreed 
commencement date at Clause 5 of 
the contract document. 
 

  

What kind of contract will this be?   What kind of contract will this be?  There are 
three options- please tick the applicable type 

1. permanent contract for existing 
consultants 

2. specified purpose contract; 
3. fixed-term contract. 

 
 

Will the consultant be working a 
standard (37 hour) core working 
week?  
 
If no please state number of hours  
Shorter weeks may be agreed in 
accordance with applicable procedures 
relating to flexible and family-friendly 
working. 

  

Will the consultant be asked if they 
are willing to have their core weekly 

  



 

working hours scheduled across an 
extended week that includes twilight 
working hours?   
 
If the consultant has been asked to 
work such a roster, has the 
consultant agreed to work such a 
roster? If yes, twilight premium will 
be available. 
 
 

Has the consultant applied for 
permission to engage in any 
external work (such as off-site 
private practice)? 
 
If so, the application will need to be 
considered in line with clause 24 and 
the applicable guidelines.   

  

Is the consultant an academic 
consultant? 
 
If not, Appendix 4 should say 
“deliberately left blank” instead of 
containing any text. 

  

Is the consultant employed by the 
HSE?   
If so, Appendix 8 should say 
“deliberately left blank” instead of 
containing any text. 

  

Is the consultant availing of the 
transition period for on-site private 
practice provided in Appendix 9? 
 
If “yes”, what is the duration of the 
transition period? The period will last 
until 31 December 2025 for consultants 
who transition during 2023; will be a 
six-month period for those who 
transition later than 2023. 

  

Has the consultant retained any 
historic (pre-1998) rest days?  
 
If “yes” please record how many. 
 

  

Has the consultant notified the 
employer of any claims under their 
existing contract?   
 
The consultant does not need to waive 
any such claims but if they have any 
claims they must notify the employer of 
the claims’ existence. 
 

  


